torsdag 30 oktober 2014

Beijer Alma Q3 och förvärv

Klicka för förstoringQ3 2014
Tredje kvartalet kom in som förväntat Chassifjädrar drar ner resultatet med ca ~29m i omsättning och ~16m i resultat jämfört med motsvarande kvartal året innan.

Med förvärvet av drivfjäderverksamheten i Sandvik Materials Technology som ger bolaget en stark närvaro på den amerikanska fjädermarknaden och skapar förutsättningar för en fortsatt expansion i både Nord- och Sydamerika, så kontrar man dock detta alldeles utmärkt. Omsättningen på "SMT" ligger på ca ~109m och vinsten på ca ~14m om marginalerna motsvarar de egna marginalerna.

Så summa summarum gick omsättningen plus med ca ~80m och vinsten går nästan jämt ut sånär som på ~ett par m. Utslaget på sista 4 kvartalen så har Lesjöfors bara tappat knappa ~6m i rörelsevinst jämfört med Helåret 2013 och med bidraget från senaste förvärvet blir det så småningom ca ~8m plus istället. För att ytterligare tydliggöra förhållandet så underlättar det ibland att se det i bild.

Klicka för förstoring

Rörelseresultatet 2013 var 396,3m som är
procenttalens gemensamma nämnare och avdrag
är för att få segmentuppgifterna att matcha med
koncerngemensamma utgifter och omkostnader mot det rapporterade resultatet.

Klicka för förstoring

Rörelseresultatet för de 4 kvartalen som avslutas med Q3 -14 var 427,3m som ger procentsatserna till vänster. Det stora skenbara skillnaden förorsakas av att Habia Cable har överträffat sig självt och ökat vinsten med 33,6m mellan bilderna. I själva verket så är de knappa ~6m mindre i Lesjöfors mellan diagrammen en ynka skillnad om -1,66% . Även Beijer Tech ökade vinsten med 4,4m i jämförelse.



Klicka för förstoring
Omsättningen efter förvärvet ser ut på följande vis






Och rörelseresultatet efter förvärvet
förväntar jag mig kommer att se ut så här. Det baseras på ~442m.
Klicka för förstoring








Jag vet att ett antal andra bloggar redan berört BEIA så jag nöjer mig med detta för dagen. För de som vill läsa mer är både Järnvargens och Värdebyråns genomgångar av bolaget av stort intresse och Långsiktig Investerings genomgång av Q3 rapporten samtliga väl värda att titta på.EPAccess följer bolaget med.

fredag 24 oktober 2014

Vitec software

Vitec Q3 2014

Vitec rapporterade sitt tredje Kvartal nyligen och allt ser ut att löpa på fint med integrationen, dom smått fantastiska tillväxtalen börjar så sakteliga kunna skymtas vid horisonten. Själv har jag höjt Vpa efter rapporten, förvisso ganska marginellt men ändock. Man börjar nu tydligt se att vi hastigt faller ner emot 35% på AO mäklare och omsättning I fastighet utgör nästan en tredjedel liksom dom övriga AO-na tillsammans fyller sista tredjedelen nu. Tittar man på vinsten så ser man följande utveckling.
Helår 2013 så såg Rörelseresultatet ut såhär, I siffror blir det 17,3 för Fastighet och 12,5 för mäklare.
Vinsten I Fastighet var altså den största för helåret -13. Tittar vi på sista 4 kvartalen istället så ser det ut såhär.
 Trots att jämförelsen vid första anblicken tycks antyda att Fastighet krymt och Mäklare växt så är sanningen att dom ökat olika snabbt bara, I siffror är Fastighet 19,1 och Mäklare 24,3m så skenet bedrar ofta vid första påseendet. Mäklare har dubbel förtjänst nästan men Fastighet har även det växt med 10%. Extra kul är givetvis Hälsas och Autos bidrag till vinsten, finans är lite för tidigt för att det ska ha hunnit bli något utläsbart resultat än säsongsjusterat då dom haft semester och är mera tjänsteorienterade. På översiktsbladet har jag estimerat helårsresultatet i prognosdelen men det kan ju visa sig vara felinställt sikte så att titta på faktiska nu siffror är aldrig fel heller :-) Järnvargen har gjort ett bra inlägg redan efter förvärvet på området.
Rullar vi på med samma formidabla takt som Lars och co hållit hittills så bör vi utan svårighet passera 200:-/aktie kommande två år är min förhoppning, förvärvar dom ytterligare så finns det kanske anledning till uppdatera även denna runda summa. ska bli väldigt spännande att se årets bokslut tyvärr är det ju ett tag till dess ännu.

onsdag 22 oktober 2014

Bonheur

Bonheur Q2 2014

Kunde inte låta bli att börja peta lite i Bonheur efter att ha läst lite teasers på olika håll inte minst Lundaluppens samt att jag konstaterat hur historik och direktavkastning ser ut för dagen såg helt enkelt för lockande ut vid första anblicken.

Efter att ha börjat nysta lite i Bonheurs redovisning så förstår jag snart att med bolagen till stora delar konsolidiserade i Bonheur så krävs en djupare genomgång av samtliga ingående bolag då minoritetsposterna är en betydande del av inkomster utgifter tillgångar och skulder och att många av delinnehavarna har egna intressen i vinstandelar och tillgångsandelar. Det ger vid handen att uttalanden som att man har mer kassa än börsvärde ter sig svårtolkade då kassan bara delvis synes vara den egna egendomen. Såvitt jag kan se bör man nog kunna nå 14 kronor i vinst totalt för i år om inga ytterligare överraskningar kommer till ytan lite vågat att gissa om det dagarna innan rapport (Q3) på både FOE och Bonheur men men..., kanske får anledning att revidera redan nästa vecka.

En snabb genomgång av FOEs kontrakt pekar på att man sitter relativt hyfsat till fram till slutet på 2016 med de flesta av riggarna/borrbåtarna ca ~8/11  och att många av dessa är uppgraderade vid ett flertal tillfällen genom åren. Det är bara boendeplattformen som inte blivit uppgraderad sedan byggåret -75 alla andra är uppgraderade efter 1997 och 5 av dom är nyare än 2010 varav 2 av dessa  är ”nybbygda” en levererades i feb 2014 och en kommer i Q3 2015 varav båda innehar långa välbetalda kontrakt som väntar/påbörjats. Man har passat på att refinansiera delar medans räntan är låg men ska bli intressant att se det faktiska resultatet av detta när det vecklar ut sig så småningom.

Jämför man den faktiska operativa vinsten efter skatt för 2013 med rullande 4 kvartal ser det ut så här.


Jag nöjer mig med att konstatera att jobbet är ännu bara påbörjat så fortsättning följer.

söndag 12 oktober 2014

Hög direktavkastning på Norsk sockel

Olja (Brent)
Platts Brent Dated 15 dagar Spot. Råolja från Nordsjön på Spot (med leverans om 15 dagar) i USD/Barrel.
Brentoljan har fallit tillbaka märkbart sista tiden och även om det är svårt att sia om framtiden så kan man spekulera i vart ett rimligt pris bör parkera sig, olja är ju trots allt en ändlig resurs. Baserat på grafen så bör ju viss stabilitet gå att hitta I intervallet 75-85$ någonstans och den ligger idag på 89$.
Det talar för att oljan troligen bottnar snart om historiska kurser kan antas ha en relevans för framtida utvecklingen. I slutet på senaste rejäla lågkonjunkturen (2009) var priset nere I 40$ som värst, som högst var priset uppe och vände snabbt på 145$ I slutet på juni 2008.

Efter oljeprisets fall 2009 styr OPEC prisutvecklingen hårdare och siktar på att hålla priset på en nivå runt 57 dollar per fat.  Kostnaderna för utvinning från djupvattenkällor gör att oljepriset måste ligga på mellan 60 till 70 dollar per fat för att verksamheten alls ska vara lönsam.

På internationell nivå förväntas oljebolagen att minska sina oljeinvesteringar med cirka 1 procent under 2014, efter att ha ökat med cirka 8 procent per år tidigare under 2000-talet, enligt en analys från DNB Bank. Nu ska tilläggas att det är många faktorer både kända och mindre kända samt upp och nergång I tillgången och efterfrågan som påverkar priset så det är ingalunda direkt säkra antaganden som kan göras på området.

Detta bör få samma påverkan på oljeserviceföretagen på norsk sockel. Dom är alla drabbade för dagen av en ganska låg värdering och medföljande fin direktavkastning. Det finns ett flertal som ger över 10% I direktavkastning och enstaka på ända upp till 30% direktavkastning. Många av dom har relativt låga P/E tal , även om det kan vara svårt att avgöra var en rimlig vinst bör bottna ur. Eventuellt investeringsantagande baseras således på att det kan vara dags att börja ackumulera en position med en del varje månad eller varje kvartal eller liknande.

Bolagen har dock flera typer av problematik som man inte skall blunda för. En av de största hämmarna på makrosidan är att oljebolagen dragit ner på investeringarna märkbart kommande året/åren med ljusning bortåt 2016 nånstans. Ett annat problem för bolagen är att flertalet har haft extraordinära marginaler vilka lockat konkurrenter att ta strid om inkomsterna och påtagligt utökat utbudet av dessa tjänster. Sen tillkommer oljemarknaden I stort som både gjort en del nya fynd samt möjlig gjort utvinning ur bl.a. skiffer och sand för att nämna några som tillsammans ökat utbudet emedan bilmarknad och global ekonomi gjort sitt bästa för att minska efterfrågan så risker saknas ingalunda.

Jag har på senare tid sett förslag på både Bonheur och Kvaerner på svenska bloggar för att nämna några, Bonheur är ett "maktbolag" för FOE och Ganger Rolf där pengar och ägande kan bedömas samlas vid problematik. Sektorn är av beskaffenhet att bedöma som cyklisk så svängningarna kan väntas bli ymniga skulle man härbergera längre perioder, så hög direktavkastning är i viss mån ett måste då man bör vara noga med att på relativt kort tid kunna räkna hem positionen för att på så vis ligga kvar med innehavet utan anskaffningsvärde så att säga så att perioder av obefintlig inkomst går att genomlida utan allt för hög stress om man inte har för avsikt att dansa ut och in ur innehavet så ofta.

Prosafe och Seadrill samt Awilco drilling är andra bolag på området och kan bara kontrakt på plattformar och boendestationer eller byggskepp och liknande säkras från 2016 och framåt för de enheter som så saknar kan vinsterna snabbt bli generösa för ett antal av bolagen på norsk sockel.
Bonheur
Bonheur ligger på historiskt låga nivåer inte ens vid nedgången 2009 var dom så lågt som idag.
Det verkar i viss mån ganska märkligt då utdelningen för 2013 var 7 NOK och väntas öka till 9 NOK 2014, 10 NOK 2015 enligt 4 traders och detsamma kan sägas om VPAn 12.62 Nok 2013; 17,81 2014 och 24,18 2015. Bara att se till det P/E som förväntas 5,26 för 2014 och 3,88 för 2015 estimerat vilket gör att man har svårigheter att följa tankegången på dagens aktiepris om ~93:-. För mig känns det som att man förväntar sig att alla verksamheter är på avveckling med den prissättningen. Mycket osäkerhet är utan tvekan inbakad i kursen. Det återstår att se hur mycket mer deprimerad MR Market kommer att bli och om det verkligen ligger någon sanning bakom hans förmodade tro om den totala avvecklingen av bolaget vilket jag har mycket svårt att tro på själv. Vad tror andra?


Kvaerner

Kvaerner har jag inte någon längre historia på och jag kan säga att intjäningen väntas dessutom falla från en VPA på 1,26 2014 till en på 1,08 NOK för kommande år, direktavkastningen verkar trots allt bli hög 1,24 NOK för 2014 vilket ger en direktavkastning på ~13% och samma nästa år mest troligt eftersom dom har som avsikt att försöka behålla en jämn utdelning så att investerare skall beredas möjligheten att övervintra. P/E ligger på 8,08 för 2014 och 9,40 för 2015 estimerat. Aktien stängde på 9,54 den 10 oktober 2014. Vid en första anblick inget förstahandsval i sektorn. vad tycker andra?

Prosafe

Prosafe sysslar med boenden för riggarbetare huvudsakligen aktien stängde som lägst på 17,10 NOK den 13/10 2008 dagens aktie pris ligger på ~35 NOK och har varit ända uppe på ~63 norska i slutet på 2007. VPA ska vara ökande kommande år enligt 4 traders, bolaget själva har tagit höjd för att man kanske kommer bli tvungen att minska utdelningen något på tillfällig basis.

Det verkar däremot som att man har för avsikt att hålla en jämn kvartalsvis utdelning på upp till 75% av föregående års vinst enligt deras utdelnings policy som är ganska nyformulerad, att utbetalas med 0,16$ i kvartalet då VPA för 2013 låg på 0,85$ och 4 x .16 ger .64$ eller ungefär 4 NOK av nästan 6 NOK i VPA så ser det inte ut att finnas någon som helst anledning att sänka i år. Kommande 3 år väntas VPAn med början för 2014 bli -> 0.91$ ; 1.13$ ;1.26$ så även om man inte höjer  Utdelningen så borde utrymme finnas för att hålla kvar den vid 0.16$ per kvartal även framåt. Själv fick jag intrycket av att osäkerhet om framtiden (nya kontrakt) gjorde att ledningen valde att ta höjd för minskad utdelning, men att avsikten inte ännu är att behöva ta till så drastiska åtgärder. Direktavkastningen är på goda dryga ~11% för dagen.

Seadrill


Seadrill har en modern samling borr riggar om 47 st. varav 15 håller på att tillverkas vilket gör att deras finansierings situation förtjänar en djupare och mer kritisk genomgång innan investering(vilket jag inte ännu gjort). Dom har varit nere och stängt på 41,10 NOK som lägst i slutet på 2008 och var som högst uppe och stängde på 289 NOK i september 2013 för dagen står den i 148 NOK vilket är ungefär ~164 SEK.

Estimerade VPA-n kommande 3 år med början från 2014 är 7,38 $ 3,36 $ samt 3,82 $ det kommer enligt 4 traders ge en utdelning på 3,97$ 3,90$ samt 3,79$ för 2014,-15,-16. P/E för 2014-15 ligger på 3,10 respektive 6,80. Direktavkastningen blir således 17,4% samt 17,1% för dessa år emot dagens pris om estimeringarna av 4 traders skulle visa sig stämma.

Awilco Drilling
Awilco Drilling är en avknoppning från Arne Wilhelmssens konglomerat och verksamheten består utav att hyra ut 2 egna riggar och dela ut så mycket som möjligt till aktieägarna. Som lägst under första årets verksamhet så stängde aktien på 22 NOK. Högsta stängningen var i juli i år på 167 NOK.
Sista stängningen var 100 NOK bolaget har dockning och genomgång av ena riggen när ena kontraktet löper ut i slutet av 2015 och har idag inget nytt kontrakt efter varvsvistelsen. Det är ganska långt kvar tills dess att vigga efter kontrakt men med endast 2 riggar i verksamheten är bolaget känsligt för rep och underhåll på riggarna eller avsaknad av kontrakt. Bolaget delar ut 1,15$ per kvartal vilket ger mellan 7-7,30 NOK per kvartal beroende på valutan. Förväntad VPA kommande 3 år är 4,36$ 4,03$ samt 2,49$ med start 2014, Utdelningen väntas bli 4,50$, 3,37$ och 2,14$. Det ger en direktavkastning om dryga ~29% på årsbasis i år kontra ~22% 2015 och ~14% 2016 även utan nytt kontrakt på ena riggen.

Samtliga bolag har en hög direktavkastning, är oljepriset på väg att bottna ur där jag tror så kommer snart oljebolagens investeringar igång igen och då kommer samtliga bolag troligen att tjäna bra med pengar annars kan det bli en del bottennapp i sektorn utan tvekan. Har någon annan ytterligare tankar eller tips att bidra med?