torsdag 27 november 2014

Bonheur och Fredolsen Energy

Bonheur Q3 2014
Klicka för förstoring
Bilden är utbytt för att fel version smög sig dit.


Dags att börja peta lite mer i Fredolsen Dynastin igen. Jag läste en rad av 4020 häromdagen då han klokt nog svarade att han slutat analysera investmentbolag det blir nog även min framtid för det tar för mycket tid och är alldeles för många rörliga delar för att det ska vara rimligt att hålla sig väl uppdaterad med alla ingående bolag och relation samt makro dem ikring och emellan.


Efter att ha gjort en ordentlig djupdykning i FOE samt att jag tagit rejäl höjd för att samtliga Generation 2 enheter både slutar att dra in inkomst och blir utrangerade i takt med att deras kontrakt löper ut under 2015 så har jag fortfarande stora svårigheter med att se hur dagens värdering kan bedömmas rimlig av investerare. Att oljepriset skulle falla mycket lägre än 65$ håller jag för direkt osannolikt då man bedömmer att det är smärtgränsen även för WTI utvinningen om vinst ska vara möjlig. Blir intressant att se vad OPEC beslutar kommade vecka. Att fler riggar än de som är aktuella 2015 skulle ligga illa till har jag svårt att tro på då de flesta äldre riggarna verkar på Brittiska sockeln och där har man samma antal riggar som man haft under många år i stort sett i och med coldstackningen av 3 av de verksamma riggarna där (J.W.McLean;Ocean Vanguard samt Borgny Dolphin).


Kvar på sockeln är nu 23 enheter varav 4 av de kvarvarande som ursprungligen är Generation 2 riggar (Sedco 704;Ocean Nomad ;Ocean Princess ;Byford Dolphin ) är till hälften uppgraderade till att motsvara nyare generationer.  Foe`s Byford -74 är uppgraderad 2010 emedans Transoceans Sedco 704 är en enhet från -74 som uppgraderades år 2000 senast . Diamond offshores 2 riggar, Ocean Nomad -75 och Ocean Princess -75 är inte uppgraderade alls sen finns det en uppsjö av riggar i generation 3 på Brittisk sockel som är från tidigt 80-tal jag gissar att dom som inte är uppgraderade alls blir de första att bli utan kontrakt på Brittsockeln.


Med gällande vallgrav som finns på brittiska marknaden i form av höga säkerhetskrav på annars ganska moderata djup och väderförhållanden så är det en väldigt kostsam och föga lönsam ide att försöka flytta dit ytterligare riggar när dayraterna ev. är på väg söderut dessutom. Med politiskt stöd för utvinning så bör inte pressen bli lika påtaglig heller i området så att operatörerna skjuter upp sina satsningar. På det hela taget ser inte riggarna hos Foe ut att vara förstahandsval för coldstacking och det är i så fall Bredford -76, (-07 ) norsk sockel som skulle kunna ligga löst till Q3 2015 i första hand då Borgholm är en Accommodation unit  som dessutom hyrs ut väldigt billigt. Allt annat lika är min Estimering i informationsbladet antagligen kraftigt konservativt bedömd till och med.


Bolaget har stora summor bokade som retained earnings och man bör utan svårigheter kunna betala ut åtminstonde den ordinära 10 kronors utdelningen i FOE men det skulle inte vara en katastrof att även låta ytterligare hälften av den vanliga extrautdelningen hålla aktieägare glada i väntan på ett bättre år. Vanligtvis är utdelning och extrautdelning 10+10:- =(20:-) och det utgör tillsammans 1,3 miljarder NOK. Tittar vi på Balansen på inköpta skepp&riggar och avskrivningar gjorda så är ca 38% av de 27,3 miljarderna NOK redan avskrivna och ca 62% är kvar att skriva av i blandad takt kommande 25 år. En marginell höjning av beloppet är trolig vid leverans av nya udw riggen i Q3-Q4 2015. Ifall man väljer att spara retained Earnings i trakterna kring och över 6 miljarder NOK och bara betala ut ordinarie 10:- så blir det ivarjefall ett tillskott på ca 650 miljoner till Bonheur(173,144 MNOK) och Ganges Rolf(173,144 MNOK) att dela med övriga aktieägare och ihop med retained earnings även i dessa samt ett antal andra utdelningar har samtliga mycket goda möjligheter att hålla utdelning i takt med föregående år.


Nya kreditfaciliteten om $2000m avbetalade ett befintligt lån på $1089m av(1500m U$D kreditlinan) samt nya Bollsta riggen som levereras Q3-4 2015 samt att man tagit upp 3 nya BONDS om totalt 2,6 miljarder NOK till låg ränta för att refinansiera sig emedan räntan är låg och betala av dom gamla lånen i förtid nu närmast den 15/12 betalar man av en bond (BON01) om 1miljard varav  762m är utestående enligt Oslo Börs, gissning blir att man löser även BON03-04 som alla 3 har en effektiv ränta på över 6% ner till kring 4% istället. Det egna kapitalet som härör till Aktieägarnas del av kakan, eller minoritetens del avräknad så att säga uppgår till betydande summor i Bonheur och ändå kan man tillgodoräkna sig utdelningar på nära 10% direktavkastning. Men även i Foe där utdelningen högst troligt blir på åtminstonde över  14% har man ett bokvärde som är långt över aktiekursen för dagen. Det enda som återstår att göra nu är att se framtiden an och försöka ha råd att öka om Mr Market tänker bli mer deprimerad än så här, ska bli spännande att se om Armageddon är här denna gång heller? :-)

Den som lever får se!  Lycka till därute i stugorna. Välkomna att bidra om jag förbisett något eller feltolkat någonting.

7 kommentarer:

  1. http://blogs.barrons.com/stockstowatchtoday/2014/11/26/after-seadrill-which-offshore-driller-dividend-might-be-next/?mod=BOL_hp_blog_stw?mod=BOL_hp_highlight_5

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rena länkar någonannanstans utan tillhörande argumentation undanbedes, jag låter denna länk till Baron vara kvar denna gång för att den kan tolkas vara en motsatt åsikt till den jag själv advokerar i min analys ovan. Trots att den i mina ögon har låg relevans även ämnesvis, att det inte är ställt utom rimligt tvivel att utdelningen i Foe skulle förlora delar av eller hela extrautdelningen är ju en del av mitt anförande, att det skulle finnas risk för indragen utdelning för övrigt i olsen sfären ser jag som osannolikt. Jag kan dessutom då lägga till att den hos Barons framförda åsikten om en sänkning av utdelningen i Awilco är rent av dålig Due Diligens om bolaget då dom har kontrakt på båda riggarna till årsskiftet 2015-2016 i varjefall och delar ut hela vinsten med marknadens lägsta breakeven(100k) där dom verkar i sin nisch som erkänt duktiga och högt anlitade till stängning av tömda källor på Brittisk sockel. Vad som skulle krävas är inget kort om kontraktsbrott för att Awilco skulle tvingas sänka utdelningar nämnvärt före tredje kvartalet 2015 eller att dom erbjuds att köpa en ny rigg för småpengar och inte kan säkra finansiering till inköpet vilket skulle vara tvärt om riktigt positivt för deras aktieägare i mitt tycke. Med det sagt så undrar ju jag om det var mycket bevänt med efterforskningar i något av bolagen som nämns allra helst som huvudargumentet består i att Seadrill ställt in utdelningen som är ett bolag med erkännt dålig balansräkning och skuldsättning till skillnad från de jag tittat närmare på. Bifoga argumentation så är länkhänvisningar välkomna.

      Radera
  2. Tackar för ett informationsrikt inlägg som ger insyn i finansiering och detaljer om riggarnas belägenhet! Fortsätt att gräva så, Aktistolpen!

    SvaraRadera
  3. Jättefin genomgång, bra förklarat och du visar att du har koll på siffrorna. Buffet med flera brukar prata om sannolikhet (%) för nedsida i en aktie. Jag undrar om du har någon %-sats på hur stor risken är för att Bonheur sänker sin utdelning från 7 nok? Tittar man historiskt på din bild så ser man att de bara en gång tidigare haft en högre utdelning än vinst, annars brukar de tänka på företagets bästa och sänka utdelning under vinst. Vore intressant att höra hur du resonerar. Du skriver bra, fortsätt gärna så :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för dom värmande orden.
      Bör vara mycket liten risk för sänkning av utdelningen då man erhåller utdelningar från intressebolagen på lika mycket eller mer normalt sett som man delar ut se min kommentar under senaste inlägget där jag utvecklar det mer.

      Radera
    2. Utdelningen blev sänkt till 2,50 från 7:- då inte merparten av intressebolagen delade ut till Bonheur i år.

      Radera