måndag 29 december 2014

Året 2014

Dom flesta av oss har nog haft ett fantastiskt år sett till portföljutvecklingen så tillvida att man inte låg alltför tung i olja och råvaror i år, och så har väl en serie år sen 2011 sett ut nu. Även 09-10 var riktigt fina år för dom som inte var alltför hårt klämda av Lehman / subprime kraschen.

Jag har min vana till trots lovat att i år publicera årets utveckling på mitt sparande procentuellt sett.
Inte för att jag egentligen känner att det är nödvändigt och inte heller för att jag inbillar mig att göra om flera lyckträffar under ett och samma år eller för att jag skulle underskatta vad en nollränta gör för aktiers värdering. Men om inte för annat kan det ju för egen del vara en kul post att sammanställa 5 år från nu med lite flera uppvisade hållpunkter för att förhoppningsvis kunna dra några lärdomar emot att utveckla sin sparteknik.

Min investeringsfilosofi baserar sig på fundamentala grunder men jag gör en del avstickare emot högre risk i mera contrarian jämte värdeinvestering och utdelningsinvestering. Än så länge har det betalat sig men jag vet att många propagerar emot att ha kryddinslag med högre riskprofil ibland de som anammar liknande strategier som jag själv.


 

Ny bild med sista två dagarna medräknade gjorde inte så stor skillnad nån enstaka procent bara.

Väljer denna form efter en rak förfrågan om jag i absoluta förhållanden kunde visa utvecklingen jag haft trots investeringar i oljerelaterat, och mig vetligt är detta enda viset jag kan ge en någorlunda heltäckande bild utav utvecklingen i portföljen. Kan detta till trots inte påstå att bilden är fullständig då jag gjort ett antal försäljningar och inköp under året samt haft en del utdelningar som återgått samt något uttag av kontanta medel efter vägen. Men om jag lägger tillbaka uttag och drar av insättningar över året och beräknar "Ur Balans" - "I Balans"  och delar mellanskillnaden med utdelningar inkluderat emot startsumman för året så har jag även där 55% i utveckling över året (efter en sista minuten försäljning av skatteskäl) vilket jag är ödmjukt glad över.

Förväntar mig självklart inte att lyckas med en så formidabel utveckling någon gång snart ska nog tilläggas har alltför stora delar av portföljen i alltför tråkiga innehav för denna utväxling normalt sett. Känner att jag inte vill deklarera absoluta summor offentligt varför presentationen blir i procentform tills vidare.

Vad som har haft störst påverkan över året är inköp av bl.a. Apple och Apple bull x3:or(sålda) då bolaget föll ur marknadens tillfälliga nåd och kursen förpassades ner till ~390 området presplit. Samt att Vitec software gjort ett lysande år men dom som läst mina analyser vet att även flera jag intresserar mig för gått oförskämt bra i år, ska villigt erkännas att jag har någon relativ högrisk i  portioner som har passerat  100% därutöver som jag underlåter att presentera analysen på då jag inte vill locka/bidra oavsiktligt till investering i så osäkra case.

Sen har jag givetvis då en bukett ganska nya tillskott i oljeservice med Bonheur som Huvudsatsning.
Dessa har, som säkert inte undgått dom som följer oljerelaterat, haft ett tråkigt sista år på börsen även om dom hämtat upp lite mark sista tiden. Jag förväntar mig att det säkert kan lysa rött om dom samlat ännu ett tag innan skiffer oljeproducenter börjar lämna in så att priset återgår emot mer normala nivåer.
Har själv en tro om svarta siffror bortåt sommar, höst 2015 kanske men har för avsikt att följa dom närmaste treårsperioden om dom inte blir över värderade innan. Med hjälp av min inköps strategi och sista tidens uppgång så ser gav inte så tokigt ut allaredan bör nog påpekas.

Jag har ett annat innehav som inte utvecklas som jag vill (IT-relaterat) som dessutom inte känns som en meningsfull position som skall avvecklas fram till utdelning. Beijer Alma däremot stannar upp till 250:- i varje fall om dom skulle skutta på upp men avråder från inköp på dessa nivåer. Samtliga Arcam är sålda pga. övervärdering om jag glömt att påpeka det. Många ligger på bevakningslistan men är för dagen på tok för dyra kanske blir det lite Deere inköpt kommande kvartal om priset så tillåter. Hexpol och Melkers bolag är alla hutlöst dyra för dagen i min smak allra helst som dom kör med högt finansiellt häv i de bolagen.

Jag får önska alla kollegor och Investeringsfränder en riktigt god fortsättning och ett fantastiskt 2015 även om jag själv skulle vara helt nöjd med en börs på + 0-10% för helåret. Hoppas vi alla kan bidra med flera läsvärda analyser på underbara eller bra bolag kommande år. Vad tror andra om börsens utveckling nästa år?

Siffrorna är ändrade efter att börsen stängt för året.

4 kommentarer:

 1. Svar
  1. Tack! Ja nollräntan har varit snäll mot mina innehav :-)
   Med vänlig hälsning.

   Radera
 2. Grattis. Apple BullX3 känns kanske lite vanskligt men det är onekligen bra innehav till bra priser du tjänat pengar på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!, kändes i det läget jag inhandlade dom som en nobrainer då dom hade kassa för stora delar av bolagets värde och justerat för den låg på PE under 5 om jag minns rätt när det var som billigast, just bull 3x på Apple hade inget tidsvärde annars avstår jag såna typer av papper som optioner och hävcertifikat vanligen. Jag kanske skulle drista mig till en hedge i Bear vid en större korrektion möjligen om man hinner :-) Men jag håller helt med dig varför jag sålde då vi passerade 100 nyligen i underliggande då risken inte känns bra i så rörliga instrument.
   Med vänlig hälsning.

   Radera