onsdag 7 januari 2015

Bonheur och Fred olsén Energy

 
Fred Olséns Historia
 
 

Trots ett fallande oljepris dagen till ära så Steg kursen märkbart i Fred Olsén Energy idag är det ett trendbrott som markerar en vändning tro eller ska vi ner ytterligare?
Brent oljan står nu senast enligt Avanza i 51,85$  150107 och är nog den lägsta nivån hitintills.
 
Idag gick Foe upp med 20,75% efter att Carnegie publicerat en köp rek med riktkurs 100 Norska Kronor. Den 16 december stod Foe aktien i 51,35 NOK för att idag stänga på 72,75NOK.
Det är en uppgång på nästan ~42% under sista dryga 2 veckorna från lägsta noteringen.
 
Eftersom Bonheur/Gro består av i runda slängar ~62% utav Foe sett till omsättningen och ~40% av rörelsevinsten så är ju underliggande av stor betydelse även för de övriga två.
 
Bonheur Hade sitt lågvattenmärke hittills på 63,25 fredag 12 december, idag stängde man på 76,25 vilket ger en återhämtning på nästan ~21% sista månaden. Gro var som värst nere på 62,5 runt 16 dec för att idag stänga på 75 NOK.
 
Det enda jag direkt kan utläsa av Carnegies kommentar är att dom liksom jag själv ser utdelningen om 10 kronor som resonlig för året. Dom verkar anse att det är rimligt att värdera bolaget till 10 x utdelningen i nuläget vilket då det ännu föreligger viss osäkerhet om impairments kommande 2 år om 3 äldre riggar ytterligare för ett ansamlat värde under miljarden ser ut att vara ett helt rimligt grundvärde i mitt tycke. Efter lite mer grävande visar det sig att deras relativvärdering ligger kvar på 170 NOK men att dom anser en viss rabatt motiverad med hänsyn till kontraktsituationen. Det kommer att bli ett mycket spännande år som kommer kan vi samtliga vara helt överens om och kan man behålla utdelningarna så har jag svårt att se annat än att det är goda chanser för att detta blir mycket bra på sikt. Vad anser andra om framtiden för oljerelaterat?


4 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gissar på en VPA på 8-10 NOK på helåret 2014 och ett bokvärde om ca 130 efter utdelning och håller helt med om att ett rimligt värde kring P/B 1 är uppnåeligt i det kortare perspektivet (1-2år) förutsatt att inte fler riggar behöver Cold stackas men en till rigg till har vi råd med att skifta ut då Bollsta tillkommer den därefter kommer tära lite på tillgångarna om 2 till tas ur produktion. Man bör dock inte glömma att Brittisk och Norsk Shelf är de platser där ombyggda generation 2 riggar har störst chans att ännu ha ett berättigande i världen kanske än mer med Brittiska regeringens utfästelser om skattelättnader för att hålla arbetet igång. Är för vanskligt och olönsamt att erbjuda nya specialanpassade riggar på dessa platser till sjunkande dayrater gissar jag.

   Radera
 2. Hej, läst dina inlägg och ser att du mycket påläst på Bonheur. Vad tror du dagens utdelningssänkning från FOE betyder för BON? Är det rimligt att tro att BON sänker utd. med 50% eller att man slopar den helt? Tack för en intressant blogg

  SvaraRadera
 3. Risken är stor att man slopar den helt nu då det saknas pengar utan bidrag både från Foe och Gro och det var ju väldigt konstigt med en vinst på ~14,7:-/aktie i stort sett alla förväntade sig 1$ -10 Nok nånting i utdelning.

  SvaraRadera