fredag 9 januari 2015

ADDvise möjlighet eller förhoppning?
Har följt Rikard Akhtarzand sen han tog över och styrde upp Formpipe en gång i tiden.
Då när det begav sig så hade han efter en politisk komet karriär som lobbyist och en lyckad lägenhetsförsäljning på nån miljon i vinst satsat dessa i Formpipe och lagt hela sin själ i att styra upp bolaget, vilket lyckades alldeles ypperligt och gav honom titeln Mr 1500% på stan.

Till hans kanske sämre lycka var Bernard von der Osten-Sacken en av storägarna i bolaget men jag har inte hitintills sprungit på uppgifter som tyder på att dom varit par i hjärter för övrigt jämte aktiedelägare och således affärskollegor. Utan närmare presentation av den senare så kan väl tilläggas att det har varit många turer kring den herren genom åren och frånsett finansinspektionens säkert digra register så var en av de mera kända skapelserna Bostadsföretaget Allokton vilket han efter sinnrika obligationsupplägg sålde ett knappt halvår efter börsnotering för 90 miljoner.

Rickard fick själv samhällstjänst efter att ha blivit dömd för skattebrott då han enligt egen utsago glömt att deklarera diverse emissions garant deltaganden i allehanda småbolag på bl.a. First North. Detta på grund av en alldeles för hög arbetsbelastning i Formpipe då bolaget var i mycket sämre skick vid övertagandet än vad som förespeglades. Enligt egen utsago så kostade dygnet runt arbetet som Vd både hälsan och äktenskapet och kort efter att skatteverket intresserat sig sålde han ut sina aktier och sa upp sig som Vd i bolaget för att det "var det riktiga att göra". En Googling skänker turerna ytterligare ljus om man har mer intresse.

Bolaget Addvise  grundas 1989 av ett antal specialister inom Lab inredning, renrum och skyddsventilation. Till en början servade man bl.a. Astra Zeneckas expansion kring bl.a. Losec.
Bolaget handlades Vid något tillfälle längs vägen till över 30 kronor efter börsveckans ihärdiga hejarop vill jag minnas. År 2010 när Rickard tog över som Vd så utformades en förvärvs strategi och en total omstöpning av verksamheten samt en inriktning emot stadiga kassaflöden till skillnad från den tidigare helt opportunistiska modellen.

Resultaten har inte låtit vänta på sig från 2010 då man gjorde en omsättning på runt 22m i stort sätt i samma härad som året före så blev det 2011 en oms. på ~50m, 2012 ca ~100m och 2013 ca 120m för att 2014 landa kring ~150m med ett rörelseresultat före avskrivningar om 11m och ett nettoresultat som ännu pga. av den snabba förvärvstakten är svagt negativt.

2015 har börjat lysande med ett globalt avtal med kanadensiska Laborie som beräknas till 38m under sin 3 åriga livslängd. En estimering med ledning av detta hamnar i intervallet 185- 200m i omsättning med uppsida om det blir fler än ett förvärv för 2015 med en rörelsemarginal före avskrivningar och förvärv på kanske 10 % med ett svagt positivt nettoresultat på helåret.

Man letar bolag i storleksordningen 20-50 talet miljoner att förvärva och siktar på ca 1-2 st per år med förhoppning att stärka närvaron i Nordamerika där Sonesta har lejonparten av sin försäljning. Sista förvärvet var ett amerikanskt bolag Surgical Tables som tillverkar operationsbord för titthålsoperationer.

Bolaget har idag två affärsområden Lab/Vågteknik har slagits samman till ett AO,  "Lab" och "Sjukvård" är det andra AO:et.

Sjukvård är det snabbväxande av affärsområdena och står för dagen för ca 40% av verksamheten. Akutsjukvården är den primära nischen man riktar sig emot i Sverige och det är en växande marknad.

I Usa är sjukvården privatägd till skillnad från Sveriges landstingsstyrda vilket gör fördelningen jämnare mellan privata och offentliga sektorn.

Aktien: Är idag listad på First North men man kommer att ansöka om flytt till Small Cap efter sommaren. Det senast kända aktieantalet är dryga ~7,6m aktier enligt hemsidan och rensat för förvärv med ett antagande om en 10% Ebitda marginal så skulle man kunna tänka sig en intjäning om närmare 1,3:-/aktie netto lågt räknat för helåret, då vi vet att förvärv kommer göras fortlöpande blir detta inte utfallet i år bör tilläggas.

Bolaget är idag och balanserar mot vinst och positivt kassaflöde, presterar utmärkt och växer så det knakar i Addvise har man kanske chansen att få vara med i ett traditionellt företagsbygge men en lysande framtid. Under 2015 lämnas ansökning in för att noteras på Huvudbörsen vilket bör få värderingen att lägga sig jämns med peers på marknaden. 

En snabb bildöversikt på lösa antaganden varav omsättning och Ebitda/Aktie är de något mera tillförlitliga utav gissningarna kan se ut såhär. Uppdaterar från Estimering till faktiska siffror för 2014 då man släpper årsredovisningen.

Inköp i spridda skurar över året bör få en fin utveckling förutsatt att listningen fortlöper som förväntat även om etableringen på andra sidan så här långt ser ut att gå bra så är det ofta expansion till landet av the Big Apple som blir en dyr erfarenhet så däri ligger väl en viss del av riskerna i bolaget även om det inte är enda möjliga risken.

Själv äger jag en position i bolaget och mitt bett är till stor del ett bett på Rickard och hans oförtrutliga strävanden och ambitioner ett flertal av delägarna sätter munnen där deras pengar är och insiderköpen haglar tätt varför jag mitt vanliga ställningstagande till trots gått in utan att bolaget har en bevisad historik av växande VPA än så länge.

Ser andra ytterligare risker som talar emot en position som jag kanske missat?

3 kommentarer:

 1. Jag tittade på det och screenade bort det p.g.a. bristande lönsamhet. Men det kan nog vara intressant. Helt klart förhoppning om tillväxt i caset men det behöver ju inte vara fel och jag kommer nog förr eller senare att ser närmare på det.

  Just nu har jag alltså för dålig koll för att ge någon vidare värdefull feedback men jag ser inga avgörande hål i ditt resonemang även om jag tyckt om lite grafer över omsättning, resultat och kassaflöde =).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man har gömt sig lite bakom Ebitda under företagsbygget nu hittade jag dock en genomgång med mera inblick i marginalmål och förvärvslogik, vinsterna kommer nog även fortsättningsvis ett tag investeras i förvärv antar jag. Jag ska försöka göra en sammanställning med lite grafik.

   Han är ändå relativt öppen i presentationen med det han kan förmedla för att lyckas attrahera nya aktieägare, betydligt fler var ett av kraven inför upplistning, Vilket i sin tur är det som pressat kursen lite sen spridnings emissionen. Efter spridnings emissionen har kursen dalat sakta och de nya ägare man lyckades signa har säkert gått på devisen "cut the losses and let the Winners ride" och gjort sig av med aktierna fram till årsskiftet. Mera intressant är att ett antal köpte tillbaka efter årsskiftet när dom kvittat ur förlusten syns det. Lyssnar man så går han igenom ägarfamiljerna bakom bolagets större ägare i presentationen med. Rickard kommer inte ge sig förrän han äger störst andel av bolaget så insiderköpen kommer fortsätta högst troligt definitivt från hans sida i vart fall. Stor del av Ebitda går åt till förvärven framgår i pressmedelat matrial (hälften). Och det som är allra viktigast idag som jag ser det är att prognosen man ger ligger i spannet jag estimerar samt att Ebitda marginalen går upp från dagens 7,3% till de 10% jag antar för helåret 2015 och än mer framöver. Det finns en ganska utförlig analys gjord av Analyst Group som räknar på kända siffror, hittade efter mitt inlägg en ganska färsk genomgång så jag har således inte läst på deras siffror inför inlägget utan räknat löst själv från dagsläget och framåt istället. Som Warren säger "bättre ungefär rätt än exakt fel". Men för argumentets skull låt oss gissa på 185m i omsättning kanske 12-15% ebitda marginal exklusive förvärvseffekter när synergier kickar in runt 22-28m före avskrivningar finansiering och skatt och en tillväxt på 20%/år närmaste 3 åren. Där nånstans gissar jag de fonder med fler som kommer handla en andel kommer sikta när man upplistar. Med vänlig hälsning.

   Radera
 2. Grafik tillagt!
  Med vänlig hälsning

  SvaraRadera