tisdag 10 februari 2015

Beijer Alma uppdatering Q4 och Helår 2014

Klicka för förstoringFjärde kvartalet kom in bättre än förväntat och samtidigt utlyste man en höjning till 8,50 :-/aktie i utdelning. Lesjöfors har planat ut tidigare tapp och omsättningen i kvartalet kom in på 396,3m (398,8m) en försämring om 0,6% från att ha legat i häradet av höga entals rangen i procentuell försämring tidigare under året på grund av vädermix orsaker tidigare 2 vinter säsonger. Årsomsättningen slutade på 1725,7m (1676,3m) utan att sandviks förvärvet ännu börjat bidra med kassaflöde.

Förvärvet av drivfjäderverksamheten i Sandvik Materials Technology förväntas ge bolaget en stark närvaro på den amerikanska fjädermarknaden och skapa förutsättningar för en fortsatt expansion i både Nord- och Sydamerika. Omsättningen på "SMT" ligger på ca ~109m och vinsten på ca ~14m om marginalerna skulle motsvara de egna marginalerna.

Totalt gick omsättningen plus med ca ~50m på årsbasis och rörelseresultatet faller lite på årsbasis tills SMT börjar bidra. Utslaget på sista 4 kvartalen så har Lesjöfors tappat ~12m i rörelsevinst jämfört med Helåret 2013 och med bidraget från senaste förvärvet blir det så småningom ca ~2m plus istället eventuella synergier helt oräknat. För att ytterligare tydliggöra förhållandet så underlättar det ibland att se det i bild. Rörelseresultatet 2013 var 396,3m som är
procenttalens gemensamma nämnare och avdrag
är för att få segmentuppgifterna att matcha med
koncerngemensamma utgifter och omkostnader mot det rapporterade resultatet.
Rörelseresultatet för Helåret som avslutas med Q4 -14 var 427,5m som ger procentsatserna till vänster. Det stora skenbara skillnaden förorsakas av att Habia Cable har överträffat sig självt och ökat vinsten med 40,4m mellan bilderna vilket är en förbättring emot förra kvartalets rullande 12 månader om 6,8m till. I själva verket så är de dryga ~12m mindre i Lesjöfors mellan åren i rörelseresultat en skillnad om ~-3,5% .

Beijer Tech ökade rörelseresultatet med 10,5m på helåret jämfört med 4,4m rullande i det tredje kvartalet. Det är ställt emot omsättningsökningen om blyga~16m en rent fantastisk vinstökning, bara i sista kvartalet var rörelseresultatet 9,1m gentemot 3m året innan i Q4.


Mitt tidigare antagande om 442 i rörelse inklusive förvärvet på helåret 2015 ligger således fast även om vissa synergier kan antas vara uppnåeliga.
Själv reagerade jag på att Svolder seglat in på 10 i topp listan över ägare nyligen.


Jag vet att ett antal andra bloggar följer BEIA så jag nöjer mig med detta för dagen. För de som vill läsa mer brukar Aktieingengören och Värdebyrån samt Långsiktig investering följa bolaget med.

2 kommentarer:

  1. Jag sålde mina aktier i somras men de är en kandidat för att köpa. Värderingen är lägre och värdet högre. Så tack för.en bra uppdatering.

    SvaraRadera
  2. Ja jag är lite osäker på inköpspriset bara, jag tycker att tio-elva kronor borde vara långsiktigt hållbart idag i VPA och USA förvärvet kan överaska på uppsidan för koncernen sen tillkommer ju det starka kassaflödet och den långa räckan kompletterande förvärv återkommande. Valutan kan väl dessvärre ställa till det framledes, tack för kommentaren.
    Med vänlig hälsning

    SvaraRadera