torsdag 12 januari 2017

Årssammandrag 2016

2016

Har tyvärr haft dåligt med tid för att skriva en massa då  jag har annat som krävt mycket tid sista perioden och känner att man ofta vill lägga betydligt mer tid för att förmedla något kvalitativt i analys väg innan  man gärna släpper det på bloggen.

Att redovisa befintliga innehav årligen är dock inte lika svårt :-)

I år har jag faktiskt lyckats både med att gå back marginellt och fått se mig slagen av index rätt rejält.
Till omständighet får väl sägas att  jag inte har räknat med att alltid följa index med mina innehav då halva korgen innehåller Equity med betydligt högre risk tidvis.
Six portfolio ser ut att ha slutat året upp med 9,65% om jag tolkar Avanzas års graf rätt, vilket innebär att jag själv ligger rätt precis 10% efter index.Som värst var portföljen ner med 25% men bara månaden före årsslut låg jag över index totalt tillfälligt (alla innehav inräknat då jag har portioner som inte syns i grafen på annat håll periodvis).
Förklaringen jag hittar är flerdelad, absolut största enskilda orsaken är att jag tagit ett bet i att Insr kommer att återhämta sig rejält så småningom. Har väl fått erkänna att kunskapen i försäkringsbranschen inte är tillräcklig för att avgöra om enskilda firmor är värda pengen men har det till trots trott att det funnits tillräcklig margin of safety på priset för att ändå bedöma det som bra risk/reward vilket visats sig vara något överskattat så här långt.

Jag är ännu vid gott mod och ligger kvar med en ordentlig portföljandel och tror på vändning till det positiva så småningom, vi får väl se om jag missbedömt det hela.

Den andra orsaken är att portföljen var ordentligt dopad i slutet på 2015 mitt största innehav avslutade året på all time high (75:-) och har haft lite av ett mellanår på sista raden 2016.
Det är givetvis Vitec jag talar om och 2017 har dom startat starkt med nya ATH. Har som mest varit uppe på 79,5 i år. Handlade några till vid ett par tillfällen då vi gick under 60. Hoppas på utdelningshöjning även i år.

Jag hade även en rejäl chans post i ett bolag som jag inte ville nämna vid namn som rasade rätt märkbart under 2016 som jag redan förra året berättade att jag skulle avveckla vilket jag gjorde redan i början av 2016 med 300k i vinst totalt. Vinsten hade blivit avsevärt högre om jag hade avvecklat redan innan årsslutet 2015 ska väl erkännas.

Apple gick lysande under året dom låg på 890:- i slutet på -15 och stängde året på ~1052:- /st. En uppgång om ca 18% plus tillkommande utdelningar under året.

Även Bonheur gick bra under 2016 från ~50:- till ~75:- plus utdelning.

Addvise ligger jag ganska ordentligt plus i genom deras split så de gratis B-aktierna uppväger med råge tappet i A-aktierna och jag har även ökat lite vid en ordentlig dipp under året.
Ser ut som om dom kommer att gå över till svarta siffror på sista raden i närtid nu vilket bör ge dom en skjuts uppåt.

Saltängen har jag lyckats neutralisera husräntorna fullt ut med i princip. dom gick från 99,75 ->111,75 plus över 9 % direktavkastning under året utdelat vid 4 tillfällen.

H&M hade jag börjat handla precis och har fortsatt öka lite under 2016 så har nu 1000 stycken och ligger idag en 10k back i positionen ungefär.

Jag inhandlade ett antal nya innehav under året som jag är väldigt nöjd med.

Bäst har Genesis gått, jag köpte 5k direkt då jag hittade dom och la ytterligare 5k på bevakning som jag tyvärr aldrig fick. dom 5k som jag köpte fick jag för ~19,6 i genomsnitt. Dom är upp en bit över 100% så här långt och jag har gott hopp om att dom kommer fortsätta prestera bra.

Jag tog ett ordentligt bett i både SEB A (~78:-) 22% upp och Banco Santander (~34:-) stängde året på ~47:- en uppgång på ~ 40%.

Har handlat på mig lite Disney därutöver(827:-) dom stängde på ~947:- och har delat ut en del dessutom.

Några av innehaven är noterings spekulationer mest för att ha lite roligt med Aktieingenjören från början.

Jag köpte en bunt i West International (~3,87:-) men fick så dålig tilldelning från start så jag tyckte inte det var värt att sälja ens och hade hunnit intressera mig för verksamheten under tiden efter ytterligare efterforskning så jag bestämde mig för att öka upp till en full position på lång sikt istället.
 Dom stängde året på 6,2 så det är en uppgång på ca 60% sen min genomsnittskostnad ovan och jag tror dom kommer fortsätta gå bra ett antal år framöver.

Nästa noterings spekulation blev Gapwaves som jag sålde rätt omgående med 100% upp som resultat plus gratisoptioner som jag låtit ligga kvar i depån.

Därutöver har jag några inköp som jag gjort under året som inte gått så värst lysande så här långt.

Hexpol (73,64) plockade jag upp på dipp har alltid ångrat att jag sålde dom en gång i tiden och dom är upp ca 15%

Amasten ligger jag än så länge plus minus i kanske, dom känns lågt värderade mot epra nav idag.

Byggmax slutligen har en proformaomsättning som med normala marginaler kommer generera ett aptitligt VPA som bör generera bra utdelning kommande år om dom lyckas få ordning på skånska.

Hoppas på att hinna skriva några rader om nya inköp eller försäljningar framöver.

Ser fram emot ett fint börsår med Donalds trumpkort eller inte i vågskålen och hoppas ni alla lyckas bra med era investeringar.


16 kommentarer:

 1. Trots låg frekvens lyckades du alltså slå mig när det handlar om att bli klar med portföljuppdateringen :P.

  Kul att West International går bra, jag har noggrant spanat in kortterminalerna sedan vi diskuterade caset men fortfarande inte sett någon från West. Rent generellt är jag även sugen på själva caset men min slutsats från året är att diversifiera inom ett snävt område (redan lönsamma tillväxtbolag) snarare än att chansa på bolag som nog är bra men inte nått lönsamhet ännu. Jag missar nog några mångdubblare men sparar både tid och kraft på att undvika den här typen av svårare case.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, jag är Theresa Williams Efter att i förhållande till Anderson i flera år, han gjorde slut med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka, men allt var förgäves, jag ville att han tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, jag bad honom med allt jag gjort löften, men han vägrade. Jag förklarade mitt problem med min vän och hon föreslog att jag hellre bör kontakta en spell caster som kunde hjälpa mig kasta en trollformel för att föra honom tillbaka, men jag är den typ som aldrig trott på spell, hade jag inget annat val än att prova det, jag postas passet caster, och han berättade det var inga problem att allt kommer att bli bra innan tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig innan tre dagar, kastade han förtrollningen och överraskande i den andra dagen, var det runt 04:00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom att det var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag gjort löftet att någon jag känner som har en relation problem, skulle jag vara till hjälp för sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfull spell caster som hjälpte mig med min egen problem. e-post: drogunduspellcaster@gmail.com kan du maila honom om du behöver hans hjälp i din relation eller annan.

   1) Love Spells
   2) förlorad kärlek Spells
   3) skilsmässa Spells
   4) Förbindelse Spells
   5) Bindnings Stava.
   6) Breakup Spells
   7) Förvisa en tidigare Lover
   8.) som du vill ska främjas på kontoret / Lottery spell
   9) vill att tillfredsställa din älskare
   Kontakta denna stora man om du har något problem för en varaktig lösning
   genom drogunduspellcaster@gmail.com

   Radera
 2. Jag tror att du gör helt rätt där jag försöker med att sikta på bolag med lönsam historik och gärna utdelning i någon mån om möjligt innan jag går in normalt sett. Här blev det för spännande för att låta passera dock och jag har lyckats pricka några få där jag haft samma känsla efter vägen som utvecklats mycket väl en period efter investering. WBM(runt 38:- kring introduktion har jag för mig) och Arcam (handlade på mig stora delar runt 1:- i NE) bland andra där det inte heller fans varken lönsam historik eller utdelning när jag gick in i dom. :-)

  Men rent principiellt bör man nog helt undvika den här typen oavsett möjlig uppsida.

  Ser fram emot att läsa din års sammanfattning Med vänlig hälsning.

  SvaraRadera
 3. Kul att du fann tid för en sammanfattning, Aktiestolpen! Din portfölj är ganska olik min men H&M (kommer tillbaka i år?), Banco Santander (har gått starkt sedan sommaren) och Bonheur har vi gemensamt. Jag uppskattade verkligen dina initierade kommentarer/analyser kring Bonheur när du var aktiv på bloggen och i kommentarer på min och andras bloggar. Det hjälpte mig att förstå en branch och ett case mycket bättre! Vet att du också snittade ner dig som jag har gjort (vilket gör att jag har en lite större position än plan). Jag fick ett GAV på 67 NOK i slutändan vilket gör att jag till dagens kurser har hyfsad kursvinst + att jag fått två utdelning på tillsammans 4.50 NOK. Hur ser du på Bonheur framöver? Jag sitter på mina aktier. Men frågan är om de flesta FOE riggar/borrskepp är för gamla för att få nya kontrakt även om ett högre oljepris och mer aktivitet i Nordsjön? Seadrill har ju t ex en massa flång nya enheter att hyra ut till bra priser. Mvh, Riskminimeraren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte Seadrill satsat på stora enheter för djuphavsborrning? Jag gav upp oljeservicebranschen då det var för svårt men vill minnas att de stora investeringarna gjordes för att stödja exploatering av djupare oljefält och längre norrut.

   Gissningsvis borde det innebära att om man hyr dessa för enklare jobb så köper man in enheter med överkapacitet och högre kostnader. Kan vara värt att kolla day rates och operationsonråden (mejla FoE till och med?) alltså.

   Radera
  2. Ja, jag tror med på att H&M kommer tillbaka till god form så småningom. Bonheur blir en kassamaskin inköpt på dessa nivåer så småningom gissar jag. Foe har nog en del riggar som gjort sitt utan tvekan men dom var i stora drag betalda de flesta äldre av dem. Var dålig tajming på investeringar i ett antal av dom fast å andra sidan så nyinköp hade varit ännu värre så det kanske var taktiskt riktigt just då omständigheter till trots. Ser fram emot deras årsredovisning då det nu kommer bli lättare än någonsin att få en överblick. Du har många innehav riskminimeraren som jag gärna skulle ha själv men som har varit för dyra då jag haft tillgängliga pengar tyvärr. Får nog i övrigt hålla med Aktieingenjören att oljerelaterat är svårt och det har en av WBs största no nos inbyggt i och med dyr utrustning i cyklisk verksamhet så Bonheur är det närmaste jag någonsin kommer att ha pengar i som har flera andra ben att stå på när det blåser. Med vänlig hälsning

   Radera
 4. Hej, jag är Theresa Williams Efter att i förhållande till Anderson i flera år, han gjorde slut med mig, jag gjorde allt för att få honom tillbaka, men allt var förgäves, jag ville att han tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har för honom, jag bad honom med allt jag gjort löften, men han vägrade. Jag förklarade mitt problem med min vän och hon föreslog att jag hellre bör kontakta en spell caster som kunde hjälpa mig kasta en trollformel för att föra honom tillbaka, men jag är den typ som aldrig trott på spell, hade jag inget annat val än att prova det, jag postas passet caster, och han berättade det var inga problem att allt kommer att bli bra innan tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig innan tre dagar, kastade han förtrollningen och överraskande i den andra dagen, var det runt 04:00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom att det var hur vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag gjort löftet att någon jag känner som har en relation problem, skulle jag vara till hjälp för sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfull spell caster som hjälpte mig med min egen problem. e-post: drogunduspellcaster@gmail.com kan du maila honom om du behöver hans hjälp i din relation eller annan.

  1) Love Spells
  2) förlorad kärlek Spells
  3) skilsmässa Spells
  4) Förbindelse Spells
  5) Bindnings Stava.
  6) Breakup Spells
  7) Förvisa en tidigare Lover
  8.) som du vill ska främjas på kontoret / Lottery spell
  9) vill att tillfredsställa din älskare
  Kontakta denna stora man om du har något problem för en varaktig lösning
  genom drogunduspellcaster@gmail.com

  SvaraRadera
 5. Jag vill dela mitt vittnesbörd med allmänheten om vad den här mannen kallade Ilekhojie. För det han just har gjort för mig har den här mannen just återfört min förlorade ex man till mig med sin stora stavning, jag var gift med min man och vi var tillsammans länge och vi älskade oss men när jag inte kunde ge honom ett barn lämnade han mig i ett år och sa att han inte kan fortsätta längre så jag letade efter sätt att få honom tillbaka till en min vän berättade för mig om den här mannen och gav mig hans kontakt email (gethelp05@gmail.com) ELLER (gethelp05@gmail.com) då kommer du inte att tro på det här när jag kontaktade den här mannen på mina problem har han förberett denna stavning och tagit min förlorade man tillbaka till mig, du kan också kontakta honom via e-post: gethelp05@gmail.com Call / Whatsapp +2348147400259 och få din älskare Tillbaka permanent 100% WEBSITE: https: / /ilekhojie-solutions.webnode.com

  SvaraRadera
 6. Min man lämnade mig för en yngre kvinna och jag blev förödad. Det var som om hon hade honom under en ond spell, vände Paul sig mot mig över natten utan någon varning. Det hände förra året, jag var desperat så jag använde varje stavgjutningswebbplats som jag kunde hitta utan resultat. En vän skickade mig länken till Dr Ilekhojie-webbplatsen och jag kontaktade honom. Han började jobba med mig i juni. Som ett resultat av allt hans underbara arbete är min man och jag tillsammans igen. Jag är så glad och
  privilegierad att ha en så stor person som du på min sida. Tack! Todds kontakt gethelp05@gmail.com eller ring +2348147400259

  SvaraRadera
 7. Hej, jag är NIRA SHALOM, jag är här ute för att sprida de goda nyheterna till hela världen om hur jag fick tillbaka min ex-kärlek. Jag blev galen när min kärlek lämnade mig till en annan tjej förra månaden, men när jag träffar en vän som presenterar mig för Baba Wale da Wiseman, den stora budbäraren, berättade jag mitt problem för Baba Wale om hur min ex-kärlek lämnade mig och också hur jag behövde få jobb i ett mycket stort företag. Han sa bara till mig att jag har kommit till rätt ställe där jag kommer att få mitt hjärta utan någon biverkning. Han berättade för mig vad jag behöver göra, efter att det hade gjorts, Under de närmaste två dagarna ringde min kärlek till mig i telefon och sa ledsen för att jag levde mig innan nu och även nästa vecka efter att min kärlek kallade mig till ber om förlåtelse, jag kallades till intervju i mitt önskade företag om jag behövde arbeta som handledare. Jag är så glad och överväldigad att jag måste berätta detta för hela världen om hur Baba Wale hjälper mig att uppfylla min hjärtebegär. Baba Wale är specialist på all slags förtrollning och god magi. Om du behöver någon form av hjälpkontakter, Baba Wale, på följande e-postadress: babawalewiseman01@gmail.com Whatsapp: +2348136951551 Viber +2348136951551 Tack mig senare

  SvaraRadera
 8. Best content & valuable as well. Thanks for sharing this content.
  Approved Auditor in DAFZA
  Approved Auditor in RAKEZ
  Approved Auditor in JAFZA
  i heard about this blog & get actually whatever i was finding. Nice post love to read this blog
  Approved Auditor in DMCC

  SvaraRadera
 9. Jag vill säga tack till Dr Ilekhojie för det goda han har gjort för mig men jag är inte säker på om detta är det bästa forumet för att visa min glädje och lycka för det han har gjort för mig men jag kan inte dölja min lycka och min glädje så jag måste dela den med världen.
  Mitt äktenskap kraschade för ungefär två år sedan och jag försökte allt jag kunde för att återställa det men utan resultat. Jag såg olika inlägg och vittnesmål om de bra saker som Dr Ilekhojie har gjort så jag bestämde mig för att prova. Även om han alltid är en upptagen man, när han svarade på mitt mejl, gav han mig 48 timmar för att mitt äktenskap skulle återställas och precis som han sa att mitt äktenskap återupprättades, sedan dess är jag lycklig och jag lever lyckligt i mitt äktenskap. . Jag är så tacksam mot Dr Ilekhojie. Jag är glad att hela min familj är komplett denna jul. Om du behöver hjälp, skicka ett meddelande till honom på +2348147400259 eller skicka ett e-postmeddelande till honom: gethelp05@gmail.com

  SvaraRadera
 10. Jag heter Giovanni Jahem. Jag har gått igenom svåra tider med olika män och hittat sann kärlek och äkta acceptans tills jag träffade min man som kom in i mitt liv och älskade mig bortom ord kan förklara. Vi bodde tillsammans i 2 år och vi var lyckliga tills för många bråk kom upp och vi splittrade oss. Jag trodde att jag kunde gå vidare men jag insåg att jag var djupt kär i honom och behövde för alltid med honom. Jag hade inget annat val än att söka hjälp, vilket ledde till att jag kontaktade Dr Isikolo med vetskap om hur han har kunnat hjälpa andra. Han gav mig sin uppmärksamhet och gjorde sitt bästa för att försona oss igen och inom 48 timmar visade sig resultatet och han kom tillbaka till mig och vi hittade på saker igen. Nu har kärleken och lyckan återställts och allt jag kan säga är att jag verkligen uppskattar Dr Isikolo för att han är osjälvisk när han hjälper mig och andra. Hans e-postkontakt: isikolosolutionhome@gmail.com Du kan också WhatsApp honom på +2348133261196.

  SvaraRadera