söndag 2 juni 2013

Jesse Livermorehttp://reminiscencesofstockoperator.blogspot.se/
Om man vill läsa boken om Jesse Livermore av EDWIN LEFEVRE online.Vi är många som vet vem Warren Buffet eller Benjamin Graham är, det är ganska få som vet vem Jesse, Rakesh, Laszlo, Robert och övriga är däremot och ser man till resultatet kan det tyckas lite orättvist. Jesses meriter är visserligen 10 år kortare än Warrens men han slår resultatet med 3 gånger procentuellt sett per dollar. Laszlo är ungefär lika länge men har 50% bättre resultat. Rakesh är verksam betydligt kortare period men slår resultaten desto mera.

Listan nedan är tagen ur boken världens 99 bästa investerare för att framställa en relation emellan de investerare som enligt boken lyckats bäst, som underlag till argumentet. Tillägget kommer av att den inlånade texten tolkas som att jag personligen gör någon jämförelse emellan investerarna eller hyser tankar om inbördes rangordning dom emellan vilket inte alls är fallet.  Jag beklagar om det var otydligt tidigare.
Världens bästa investerare av eget kapital.

 
1. Jesse Livermore 55 % per år i 37 år per dollar blev det $11 022 315.
2. Rakesh Jhunjhunwala 78 % per år i 26 år per dollar blev det $10 517 862.
3. László Szombatfalvy 30 % per år i 46 år per dollar blev det $174 339.
4. Robert W. Wilson 30 % per år i 37 år per dollar blev det $16 809.
5. Shelby Davis 23 % per år i 47 år per dollar blev det $16 440.

 

Världens bästa publika investerare av publikt förvaltat kapital.

 
1. George Soros 32 % i 31 år per dollar blev det $5468.
2. Warren Buffett 20 % i 47 år per dollar blev det $5266.
3. Walter J. Schloss 21 % i 44 år per dollar blev det $3048.
4. James H. Simons 38 % i 23 år per dollar blev det $1649.
5. Philip Carett 13 % i 55 år per dollar blev det $1348.
Taget från: Världens 99 bästa investerare.

10 kommentarer:

 1. Med tanke på att Livermore tog livet av sig när han var pank så är Buffet och de övriga överlägsna honom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju inte ett kriterium för att vara okänd för sin bedrift kan ju tyckas då skulle ganska många ha förblivit okända genom historien.

   Ivar Kreuger - börskrasen 1929 och kommande konkurs etc. lede till självmord.
   Vilhelm Moberg (1898-1973) gick rakt ut i Östersjön från huset på Väddö efter att ha skrivit till sin hustru: Klockan är tjugo över sju. Jag går att söka i sjön, sömnen utan slut. Förlåt mig, jag orkade inte uthärda.
   Harry Martinson (1904-1978) tog sitt liv. 3 år efter att han tilldelats Alfred Nobels pris i litteratur av den akademi han själv satt I.

   Karin Boye.
   Curt Cobain.
   Kleopatra.
   m.fl. Varav Ivar Kruger kanske är den mest jämförbara på förlorad förmögenhet på aktiemarknader o.s.v.

   Radera
  2. Hade Vilhelm Mobergs författarskap karaktäriserats av en självhjälpsbok i att hantera depressioner så skulle jag ha hållit med dig. Men ska man vara en framgångsrik investerare så bör man rimligtvis inte sluta på 0 ;-).

   Så Ivar Kruger eller Anna Wahlgren är nog lämpliga jämförelseobjekt.

   Radera
  3. Förlåt jag missade ditt inlägg tidigare, jag hade nog börjat skriva på svaret nedan medans du postade detta gissar jag.
   Det jag menar är att det är konstigt att man inte hör mera om övriga som tjänat stora pengar, kanske många gånger de mera kända namnen I aktiekretsar. Ser man till Jesse så är han ju mera jämförbar med Laszlo i så fall eftersom dom båda förvaltade eget kapital vilket innebär att frestelsen att ta större risker ligger närmare tillhands I deras fall än motsvarande för de som förvaltade egna och andras I samma giv så att säga.
   Och argumentet att man till slut förlorat pengen håller inte riktigt för varenda människa har hört talas om Ivar Kreuger men nästan ingen ens I Aktiekretsar verkar ha större kunskaper om Jesse eller Laszlo av någon svårförklarad orsak. I Laszlos fall har det ju varit lite mode på fundamental bloggarna att skriva lite om filosofin sista året men innan var det inte ofta jag såg Laszlo nämnas. Mvh.

   Radera
  4. Laszlo har jag faktiskt aldrig hört talats om förrän nu men jag har inte så stort fokus på historiska investerare. T.ex. brukar jag ofta råka benämna Benjamin Graham som George Graham (fd tränare för bl.a. Arsenal och Tottenham).

   Däremot tror jag att det på många sätt kan vara mer värt att studera personer/strategier som först gått bra och sedan misslyckats än de personer som lyckats hela tiden. Long term capital management funds wikipedia sida är till exempel ett mycket lärorikt exempel på vad som händer när matematiken ersätter omdömet.

   Radera
  5. Tack för tipset ska titta närmare på sidan.
   Laszlo bedömdes nog som pensionerad länge tills han plötsligt dök upp igen efter ett längre uppehåll från marknaderna för ett kortare gästspel 1999 då han köpte aktier för cirka 50 miljoner kronor i investmentbolaget Lundbergs. Efter att ha ökat något sålde han sedan hela innehavet hösten 2001, med en vinst på runt 40 miljoner kronor för att sen flytta hela vinsten över till Castellum där han fortfarande ligger kvar med stora summor under eget och fruns namn.
   Aktieägare per 2013-03-31
   Magdalena Szombatfalvy 4 935 3,0%
   SEB 4 446 2,7%
   AFA Sjukförsäkrings AB 2 615 1,6%
   Stiftelsen Global Challenges Foundation 2 500 1,5%
   László Szombatfalvy 2 500 1,5%

   Radera
 2. För att anses som framgångsrik måste ett rimligt kriterium vara att man lyckas behålla pengarna. Någon som gör 100% per år i 5 år och sedan förlorat allt år 6 skulle inte jag kalla framgångsrik.
  Det finns säkert många som har varit otroligt framgångsrika under ett par men sedan förlorat allt eller större delen förmodligen pga övermod och girighet.

  SvaraRadera
 3. Jag är ledsen jag förstod inte själv att jag var så otydlig tidigare, texten är lånad från boken världens 99 bästa investerare och mitt argument är att det är lite märkligt att det skrivs så lite om de övriga investerarna som toppar listan till skillnad från Warren Buffet, Charlie Munger och Benjamin Graham.

  SvaraRadera
 4. Jag tycker det är dags för stolpen att börja skriva igen!

  Mvh,
  Snåljåpen

  SvaraRadera
 5. Jo Olle det är tanken men det har ju varit sommar så har inte kommit igång än I de vanliga lunkandet dessutom så är ju sommarperioden sällan mycket att hurra för ur ett börsperspektiv :)
  Mvh.

  SvaraRadera