måndag 15 september 2014

Vitec

Vitec 2014 Q2
Klicka på bilden för förstoring

Vitec förväntas göra ett resultat på ca 8,50:-/aktie för helåret 2014. Dom senaste 3 förvärven omsätter tillsammans i runda slängar bort emot ~180m vilket med de affärer man redan har i dagsläget pekar på en helårs omsättnings takt kring 575m från halvårsskiftet.

Tillväxten i år blir i och med det ganska extrem men sett till tappet förra året av densamma så är den långa trenden som vanligt över målet om 25% i genomsnitt och kommer troligen att fortsätta så än ett antal år.

Vitecs kanske oroligaste punkt senare åren har varit det stora beroendet av Affärsområdet Mäklare som av beskaffenhet består i ett antal mäklarkedjor som är relativt viktiga kunder beroende på storleken och segmentet har tidvis stått för nästan två tredjedelar av omsättning och vinst. I och med årets förvärv har antalet Affärsområden utökats till 7 från tidigare 5 och Mäklare har fallit i betydelse ner till ca 35% på årsbasis i omsättning och av totalen. Det finns ett antal riktigt intressanta förvärvsobjekt i de två nya AO-na som säkert är under utvärdering redan hos Vitec, det kommer att spä ut Mäklares betydelse för bolaget ytterligare.

Att bygga programvara underhålla och driva bolag med den inriktningen som biaffär kan visa sig vara ett drag långt ifrån det mest optimala för den Mäklarkedja som haft det som ide senare åren så att det faktiskt alls kommer en konkurrent värd namnet till Vitec återstår ännu att se. Lite konkurans är dessutom till gagn för att hålla bolaget på tårna.

(uppdatering 13 okt.) Har hört ett rykte att man faktiskt har en planering på plats nu som påstås skall sjösättas Q3 2015, vi får väl se hur det fortlöper och hur länge dom kostnaderna faktiskt understiger dom man har och om kvalitén är bättre eller inte. Skulle det ligga någon sanning i det hela så blir det väl ett tapp i omsättning i mäklare men ganska överkomligt tapp i resultat gissar jag den som lever får se, själv har jag inga tankar på försäljning utan tycker det ser billigt ut för dagen och har ökat på lite när vi dippade till 127:- häromdagen. vad tycker andra? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar