torsdag 25 september 2014

Beijer Alma 2014 Q2

Klicka på bilden för förstoring
2014Q2
Beijer Almas gångna kvartal var stabilt både Habia Cable och Beijer Tech gick bra. Lesjöfors hade lite större svårighet att matcha förra årets mycket bra resultat som härrörde från den kalla vintern 12/13. Man har tappat ca 4% i jämförbara enheter hela nedgången kom från Chassifjädrar, där försäljningen sjönk 13 procent. Nedgången är relaterad till den mildare vädret och försäljningen kommer sannolikt att fortsätta att påverkas negativt även under kommande månader enligt bolaget.


Habia har haft god efterfrågan under andra kvartalet och faktureringen ökade med 25 procent till 201 Mkr. Det är fortsatt telekomkunder som svarar för merparten av efterfrågeökningen. Försäljningen av kabel till basstationsantenner växte med 66 procent, medan övriga kundsegment ökade 2 procent. EBIT uppgick till 22 Mkr i Q2 jämfört med 13 Mkr föregående år och rörelsemarginalen ökade kraftigt. 

Beläggningen är fortsatt mycket hög i telekomfabrikerna och efterfrågan är högre än tillverkningskapaciteten. Kunderna indikerar dessutom fortsatt hög efterfrågan under kommande månader. Utbyggnaden av kapaciteten i den kinesiska fabriken är genomförd och utrustningen har tagits i drift vid halvårsskiftet. Den nya kapaciteten kommer att innebära successivt högre produktionsvolymer under tredje kvartalet.

Även Beijer Tech hade förbättrad efterfrågan andra kvartalet. Faktureringen ökade med 8 procent till 219 Mkr. Rörelseresultatet uppgick till 14 Mkr, vilket var oförändrat jämfört med föregående år. Hela tillväxten kom från Industriprodukter medan Flödesteknik hade i stort sett oförändrad fakturering. Marginalen sjönk lite för att det andra benet gick bättre an förra av affärsområdena, Flödesteknik åtnjuter högre marginal.

BEIA har vanligtvis mesta delen av sin tillväxt genom olika förvärv och det finns ännu gott om ytterligare förvärv och marknader att penetrera, balansräkningen är städad och Anders Wall kontrollerar över 50% av rösterna i bolaget ingen annan har mer än som mest ca 5% av rösterna så det ligger i eget intresse att se till aktieägarnas bästa.

En sjunkande krona och starkare dollar kommer påverka bolaget positivt på sista raden men det kan även antas att förfrågningar och volymer har goda möjligheter att öka av samma orsak. P/E har legat lite högt gentemot historiskt genomsnitt sista tiden men med en bättre VPA så kommer talet ner och direktavkastning upp märkbart om allt  fortsätter som påbörjat.

Med lite tur faller det något ytterligare så att en riktigt attraktiv ingång öppnas upp.

Har lånat lite delar av texten då jag lyckades sjabbla bort  ett antal sidor av överföringsfel och prospektet att göra om hela arbetet inte kändes helt tilltalande :-)

2 kommentarer:

  1. Äntligen någon berör Beijer Alma! Jag funderar på den senaste tidens kursnedgång, rapporten ser bra ut förrutom 4% tapp i lesjöfors. Varför så mycket kurstapp?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kurstappet är I mina ögon ganska marginellt, Ser man till genomsnittligt P/E så har BEIA legat over sitt normal multipleintervall sista året, men detta bör ju med valuta situationen bidragande förvärv samt ett Europa som ser ut att sikta på den Amerikanska utvägen med kvantitativa lättnader och kan således rikta upp sig under sista halvan av året. BEIA delar ut över 80% av vinsten även i år om man behåller samma utdelning som året innan bara det faktumet bör dämpa större tapp och attrahera utdelnings köp med högre kurs under våren.

      Radera