fredag 24 oktober 2014

Vitec software

Vitec Q3 2014

Vitec rapporterade sitt tredje Kvartal nyligen och allt ser ut att löpa på fint med integrationen, dom smått fantastiska tillväxtalen börjar så sakteliga kunna skymtas vid horisonten. Själv har jag höjt Vpa efter rapporten, förvisso ganska marginellt men ändock. Man börjar nu tydligt se att vi hastigt faller ner emot 35% på AO mäklare och omsättning I fastighet utgör nästan en tredjedel liksom dom övriga AO-na tillsammans fyller sista tredjedelen nu. Tittar man på vinsten så ser man följande utveckling.
Helår 2013 så såg Rörelseresultatet ut såhär, I siffror blir det 17,3 för Fastighet och 12,5 för mäklare.
Vinsten I Fastighet var altså den största för helåret -13. Tittar vi på sista 4 kvartalen istället så ser det ut såhär.
 Trots att jämförelsen vid första anblicken tycks antyda att Fastighet krymt och Mäklare växt så är sanningen att dom ökat olika snabbt bara, I siffror är Fastighet 19,1 och Mäklare 24,3m så skenet bedrar ofta vid första påseendet. Mäklare har dubbel förtjänst nästan men Fastighet har även det växt med 10%. Extra kul är givetvis Hälsas och Autos bidrag till vinsten, finans är lite för tidigt för att det ska ha hunnit bli något utläsbart resultat än säsongsjusterat då dom haft semester och är mera tjänsteorienterade. På översiktsbladet har jag estimerat helårsresultatet i prognosdelen men det kan ju visa sig vara felinställt sikte så att titta på faktiska nu siffror är aldrig fel heller :-) Järnvargen har gjort ett bra inlägg redan efter förvärvet på området.
Rullar vi på med samma formidabla takt som Lars och co hållit hittills så bör vi utan svårighet passera 200:-/aktie kommande två år är min förhoppning, förvärvar dom ytterligare så finns det kanske anledning till uppdatera även denna runda summa. ska bli väldigt spännande att se årets bokslut tyvärr är det ju ett tag till dess ännu.

8 kommentarer:

 1. Tack för ett bra inlägg. Vitec är ett spännande bolag. Hade de tidigare i min portfölj.

  Kampen mot index

  SvaraRadera
 2. Vad kul att du uppskattar det, ja jag har det som ett "buy & hold" i portföljen och det var ju lite tungt efter nedgången 2008 att sitta still skall erkännas men det var ganska kort tid sett i backspegeln som det kändes oroligt, fundamentan har ju så länge jag kan minnas alltid tilltalat mig.

  SvaraRadera
 3. Jag tror att Vitecs 2015 kan bli småtufft. En kommentar visade på att flera mäklarkedjor har gått vidare och investerat i alternativa system och efter kontroll med mäklare verkar detta vara sant.

  Eftersom balansräkningen dessutom ligger på den svagare sidan misstänker jag att man med Vitec bör tänka en hel del på nedsidan likväl som på uppsidan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller absolut med om att det inte saknas risker, Vitec är för dagen högt värderad gentemot sin historiska värdering. Blickar man framåt så blir det mindre ansträngt så fort VPA-n ökar i och med årets tre förvärv och med årstakt är jag uppe och gissar på över 9:- just nu per aktie med kanske 4:- utdelning om högre makter så vill :-). Såvitt jag förstått är det fastighetsbyrån(Swedbank franchise) som är kedjan som vill ha egen programvara och i och med köpet av Svensk Fastighetsförmedling som konkurrensverket lämnat in en erinran emot kommer man upp i ~37 - ~46% av marknadsandelarna beroende på källa. Nu vet inte jag hur det slutade med konkurrensverkets stämning emot maktkoncentration (berörde även Hemnet ägandet) Men jag får för mig att övriga mäklare är samstämmiga om att göra vad som går för att inte gå i Swedbanks ledband. Har även hört att länsförsäkringar haft funderingar på egen programvara men hur långt gången eventuell planering är vet jag inget om i deras fall. För att fastighetsbyrån ska utgöra ett reellt hot krävs flera saker bl.a att konkurrensverket förlorar erinran (beroende på status för dagen) samt att programvaran faktiskt blir färdigställd enligt tids schemat eller alls, som just nu pekar mot Q3 2015 om jag förstår rätt? Det involverar i viss mån även Hemnets fortsatta varande och form gissar jag.
   Under tiden växer säkert övriga AO-n både i omsättning och vinst samt att kvarvarande kunder knappast flyttar sig från Vitecs Mäklarprogram utan ytterligare incitament ser jag som troligt. Så i mina ögon är det ännu för tidigt att utnämna någon segrare på knockout, det är många ronder ännu att se fram emot innan domaren räknat till 10. Skulle vi nu ändå måla så mörk bild som möjligt bara för att känna på isen så att säga så kanske AO mäklare tappar halva omsättningen och vinsten i sämsta möjliga fall. Det vore givetvis tråkigt men har övriga AO utvecklats därvidlag så är det förhoppningsvis jämförbart. Jag ser redan passande förvärv som både har omsättning och lönsamhet på aptitliga nivåer i de nya Affärsområdena. Gissar att Lars med Team redan räknar på dom.

   Radera
 4. Vet inte om jag har dig i min blogglista, annars lægger jag till dig nu. Fint inlægg och inte minst kvalitativt bolag! Håller dock med Aktieingenjøren om att nærmsta framtiden kan bli tufft, vi får hoppas att de nya bolagen levererar utan integrationsproblem. Så att man kan betala ned skulderna snabbt æven om mæklardelen går knackigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack jag gör detsamma. Man har varit mycket duktiga på att rätta mun efter matsäck och Lars och Olov har alltid varit extremt tydliga och ärliga och redovisat allt så utförligt och sanningsenligt dom kunnat vilket gör att förtroendet är på ständig topp. :-)

   Radera
  2. Hejsan, ja ledningen ger ett mycket trovärdigt intryck och Aktieingenjören som har träffat dem (Lars?) bekräftar :)
   Ska bli spännande att se hur utvecklingen för mäklardelen blir, som du skriver ovan kan det ta tid innan något händer och de nya förvärven tar successivt bort lite av pressen från mäklardelen.
   Angående nya förvärv så låter det spännande men vi får hoppas att ledningen hittar rätt balans mellan skuldsättning och expansion. Jag litar på dem men om balansräkningen skulle bli väsentligt mycket tunnare i dagens läge skulle jag rygga tillbaka lite. Detta är nog ett dilemma de har haft länge; att balansera mellan attraktiva förvärv och skuldsättning. Dagens värdering är hög men som du säger kan Vitec snabbt växa in i den :)

   Radera
  3. Det är Olov jag träffat. Han är lokaliserad till Stockholm medan Lars är uppe i Umeå.

   Radera