torsdag 30 oktober 2014

Beijer Alma Q3 och förvärv

Klicka för förstoringQ3 2014
Tredje kvartalet kom in som förväntat Chassifjädrar drar ner resultatet med ca ~29m i omsättning och ~16m i resultat jämfört med motsvarande kvartal året innan.

Med förvärvet av drivfjäderverksamheten i Sandvik Materials Technology som ger bolaget en stark närvaro på den amerikanska fjädermarknaden och skapar förutsättningar för en fortsatt expansion i både Nord- och Sydamerika, så kontrar man dock detta alldeles utmärkt. Omsättningen på "SMT" ligger på ca ~109m och vinsten på ca ~14m om marginalerna motsvarar de egna marginalerna.

Så summa summarum gick omsättningen plus med ca ~80m och vinsten går nästan jämt ut sånär som på ~ett par m. Utslaget på sista 4 kvartalen så har Lesjöfors bara tappat knappa ~6m i rörelsevinst jämfört med Helåret 2013 och med bidraget från senaste förvärvet blir det så småningom ca ~8m plus istället. För att ytterligare tydliggöra förhållandet så underlättar det ibland att se det i bild.

Klicka för förstoring

Rörelseresultatet 2013 var 396,3m som är
procenttalens gemensamma nämnare och avdrag
är för att få segmentuppgifterna att matcha med
koncerngemensamma utgifter och omkostnader mot det rapporterade resultatet.

Klicka för förstoring

Rörelseresultatet för de 4 kvartalen som avslutas med Q3 -14 var 427,3m som ger procentsatserna till vänster. Det stora skenbara skillnaden förorsakas av att Habia Cable har överträffat sig självt och ökat vinsten med 33,6m mellan bilderna. I själva verket så är de knappa ~6m mindre i Lesjöfors mellan diagrammen en ynka skillnad om -1,66% . Även Beijer Tech ökade vinsten med 4,4m i jämförelse.Klicka för förstoring
Omsättningen efter förvärvet ser ut på följande vis


Och rörelseresultatet efter förvärvet
förväntar jag mig kommer att se ut så här. Det baseras på ~442m.
Klicka för förstoring
Jag vet att ett antal andra bloggar redan berört BEIA så jag nöjer mig med detta för dagen. För de som vill läsa mer är både Järnvargens och Värdebyråns genomgångar av bolaget av stort intresse och Långsiktig Investerings genomgång av Q3 rapporten samtliga väl värda att titta på.EPAccess följer bolaget med.

1 kommentar:

  1. Klassiker, kalla vintrar är köpläge för Alma. Oavsett konjunktur, med den skuldsättningen och omdömsfulla drift av bolaget är det bara att passa på när läge bjuds. Tack för pensionen, Anders Wall

    SvaraRadera