söndag 17 januari 2016

Portföljutveckling 2015
Året som avlöpt 2015 har varit ännu ett fantastiskt år för min portfölj och det är väl blandad kompott på inehaven men till min stora glädje mer vin än vatten totalt. Jag har tyvärr inte haft riktigt tid och ork att blogga dessvärre och har väl kännt lite att det har varit tveksamt med inspiration att leta på en ganska dyr börs dessutom samt att vi under året gjort 3 utlandsvistelser och haft lite sjukhusbesvär ovanpå det i familjen.
 
Bästa innehavet har återigen varit Vitec trots att jag tyvärr sålde en försvarlig del i början på året av mitt alltför stora innehav I bolaget. Däremot har jag straffats lite I början på detta år pga. en försvarlig del Vitec som har fallit en del i början på året i år istället. Jag har ännu en stor portion kvar och har för avsikt att fortsätta så ännu ett bra tag.
 
Jag sålde under året av mina Beijer Alma med en nätt vinst inte för att jag tappat tron på bolaget utan för att värderingen blev lite hög och jag behövdet kapital till annat.
 
Apple har bidragit duktigt till årets utveckling trots tappet från 130$ ner till dagens knappa 100$ och min vana trogen brukar jag krydda med lite apple bull emellanåt och har lyckats göra duktigt häv på det med.
 
En liten initial investering i Vardia som till en början såg riktigt dålig ut då den kraschade från 30-talet kronor styck ner till en bråkdel av detta har efter påfyllning vid flertalet tillfällen efter vägen och en skattemässig försäljning , teckning och köp av rätter och tilläggsköp därefter  gått från ilsket rött till mer trevlig färg. Med lite tur kan det bli nytt draglok i år förhoppningsvis.
 
Har plockat upp en mindre portion Saltängen i ett experiment för att ränte neutralisera våra huslån i en ISK depå, ränta på ränta effekten av att återköpa för utdelningen var tredje månad gör att man ser att detta kommer häva duktigt när 1% amortering och ränte banan gör sitt framöver förutsatt att inte ICA säger upp sitt centrallager 2022 eller följande femårs kontrakt.
 
Har som flertalet andra plockat upp lite HM efter dippen ner emot 280 häradet och hoppas kunna öka om det fortsätter ner.
 
Bonheur har inte varit någon lysande placering under 2015 hoppas att kommande år blir bättre, känns som att en botten bör kunna bildas här kring 50 med lite tur och jag tror att utdelningarna framöver kommer kunna imponera för inköp som görs på dessa nivåer.
 
Addvise har inte imponerat särdeles än så länge men efter ännu ett förvärv som står för dörren bör den kunna nå en kritisk massa och det kittlar lite ännu med en tänkbar utveckling som börjar kunna anas om man lyckas få fart i seglen, hög risk dock ännu.
 
Har en sudd i ett riktigt chansbolag utöver men om inte någon tar tummen ur så står en försäljning i detta för dörren närmaste halvåret. Hoppar dock att nämna det då etiken är tveksam i dagsläget i bolaget.
 
Förhoppningen är att tiden räcker bättre i år för att skriva ner några rader om tänk bakom inköp och försäljningar och hålla igång bloggen lite frekventare. Börsen är i vart fall en del mindre dyr för dagen så det kanske uppstår en del köplägen framöver som kittler inspirationen.
Hoppas vi alla får ett lysande år 2016 lycka till därute.


4 kommentarer:

 1. En uppgång på 60 % är imponerande och ytterligare ett exempel på att jag har rätt när jag misstänker att du har den högsta framgång/uppmärksamhetskvoten i bloggosfären.

  Är det Vitec, Vardia eller det lite tvivelaktiga bolaget som drivit kursen så fantastiskt?

  SvaraRadera
 2. Vitec mest så det är tveksamt om det I sig själv är uthålligt.
  Har dock varit fantastisk utväxling sen 2004 då jag handlade stora portioner för 10:- styck (2:- justerat för splitten)Men både Björn Borg och Arcam gjorde tydliga avtryck I värdet på portföljen genom åren med. Apple bidrog duktigt även det. Saknas tyvärr inte felsatsningar heller efter vägen även om dom blivit färre efter 2009 :-)

  SvaraRadera
 3. Helt otrolig avkastning! En koncentrerad men ändå diversifierad portfölj. Via mitt långa innehav i Svolder känner jag Beijer Alma väl: mycket fint och välskött bolag. Vi är nog många som ökat i H&M sista tiden.

  SvaraRadera
 4. Tack och ja är naturligtvis hemskt glad över utvecklingen.

  SvaraRadera