söndag 12 maj 2013

Hexagon

Klicka på Bilden för förstoring

Uppdatering per 14 maj
Q1 kom in med lite sämre omsättning än väntat om ca ~60m euro vilket får viss effekt på årssiffrorna samt marginalen men Geosystems ser ut att gå starkt av de 3 större divisionerna och att SG&I tappar är ju lite väntat efter att försvarsindustrin i US slagit i bromsen pga. budgetstupsbestämmelser. Det är inte värre än att man hinner mota olle i grind på helåret men man kanske ska förbereda sig på en tillväxt runt 12-14% om det blir en ihållande trend. Graferna i bilden är uppdaterade utom ägarbilden då den var gjord ganska nyligen. Aktiepriset Tangerade 200:- strecket detta till trots.
slut uppdatering

Hexagon är inte helt lätt att få grepp om fullt ut efter att man börjat redovisa i Euro på senare tid från att tidigare ha redovisat i kronor samt att förvärvstakten varit väldigt hög. Ovanpå detta 2005 och 2007 gjorde man dessutom aktiesplittar 3 för 1 vid båda tillfällen. Numera är antalet aktier uppe i 353m.

Bolagets strategi har varit att den teknologi och knowhow man inte själv besitter utvärderar man noga mellan att starta det i egen regi eller om det är billigare och snabbare att bara köpa ett bolag som tillhandahåller de önskvärda bitarna efter att man identifierat det saknade området.

Bolaget ser ut att vara något sencykliskt i konjunkturen om man ser till nedgången kring 2007-2009 då det tog ett tag innan nergången fick genomslag i graferna samt att man inte var en av de tidigare trendbrytarna i starten på 2009 heller utan kom fram till utspisning först året efter och om det var utav diverse förvärv som störde poster eller mer på grund av det faktum att både verksamhet och hemvister varit både spridda och skilda samt högst troligt nödvändiga för kunderna konjunktur till trots eller inte är svårare att bilda sig en klar uppfattning om. Vinsten per aktie hade hur som haver halverats fram i slutet av 2010, konstigt nog gjorde varken aktiepris eller utdelning den förra sällskap vid den hastiga bottenkänningen det året utan stöp i botten redan 2008 för stegvis återhämtning.

Tar man hänsyn till att Amerika stog nästan stilla 2008 och att Nordamerika är en av de största arbetsställena med nära en fjärdedel av personalen av de 13203 st. anställda i bolaget så är väl inte det skarpa höghöjdsdyket i graferna helt oförklarligt, Kina, Indien, Tyskland, Schweiz Sverige och Brasilien ser ut att stå för en hel del av sysselsättningen i de 46 länder man verkar i. Och en hel del av dessa länder har väl korrelerat lite blandat gentemot gamla världen vilket utan tvekan hjälpt att balansera rörelserna.

Hexagon har tidigt insett att kostnadsmedvetenhet, effektivitet och snabbhet har varit honnörsord för att utmärka sig i konkuransen och har varit oerhört skickliga i att snabbt utverka synergier och sälja av de delar man saknat intresse av att driva vidare så snart teknologin man bespetsat sig på varit extraherad och det är inget kort om en gudomlig intervenering att lyckas styra genom ett kulhav av denna dignitet som alla dessa bolag som passerat revy genom åren i bolaget måste anses vara, att  lyckas kliva ut på andra sidan utan att vara helt perforerad av dålig lönsamhet som ett brev på posten i den osäkra omvärld man verkat i kan bara utbringa en salut och hatten av, ifrån beskådare.

Att på kort sikt lyckas pricka influenser och framtid och ett hav av möjliga risker och möjligheter i nästan 50 länder på samtliga kontinenter i ett stort antal verksamma dotterföretag i de tre divisionerna eller försöka bedömma teknik, valuta eller efterfrågansbaserade risker i samtliga applikationsområden eller på ett stort antal produkter är i mångt och mycket inte bara svårt utan näst intill omöjligt med den knapphändiga beskrivningen eller redovisningen i specifika delar man gör. Man blir helt enkelt tvungen att lita till att ledningen är extremt kompetent och kan fortsätta att leverera på samma smått fantastiska vis även framledes som man hitintills visat smakprov på under snart ett par decennium.

Ska man säga något negativt angående de historiska siffrorna så är det väl isåfall en kommentar om nettoskuldsättningen eller bokvärdet utan immatriella tillgångar som är på höga negativa nivåer kontra vinsten per aktie, i det senare fallet pga. en hög goodwill som man kanske kunde förvänta sig efter denna speeddating med potensiella bolag innan uppköp i dessa mängder som förvärvshistoriken vittnar om sista decenniumet.

Att Melker Schörling är ordförande i styrelsen borgar för stor kompetens har vi sett även i andra bolag som han har intressen i och man kan bara imponeras av den tydliga kommunikationen som precis ringar in även vad mindre aktieägare är intresserade av trots det faktum att de mycket tydliga målen är högst djuplodande med ganska vågade utfästelser på samma gång. Konstaterandet att 15% tillväxt på VPA är högt hållet i Årsredovisningarna för att det är vad som intresserar sparare faller mig helt i smaken och kanske förklarar den tidvis höga multiplevärderingen man åtnjutit i genomsnitt i kursen.

Att man inte skulle kunna fortsätta att hålla målen även i framtiden verkar vara ganska liten risk, med den stora diversifiering man av naturen är belönad med så förefaller det som ganska lätt att hela tiden fortsätta på inslaget spår och göra sig av med de delar som man inte lyckas hålla lönsamhet i emedans man inhandlar nya guldägg efter vägen, det torde inte vara en jättebedrift om de nuvarande medarbetarna stannar, givet de mycket höga ersättningar man ofta ser till ledningshavare där Schörling är delaktig i styrelserna så har jag lite svårt att se att man har så stora utsikter att tjäna så mycket bättre någon annan stans heller.

Själv är jag väldigt tveksam till för höga arvoden generellt men i bolag där Melker förekommer så är det ett återkommande tema vilket även tillväxt lönsamhet och ätieägarvärde verkar vara, och man kan inte ens argumentera för att det är en kortsiktig optimering utan tvärt om har dom haft råd med denna premiering och ändå blomstrat under senaste decenniumet när många andra haft flera perioder av svårigheter. Så tills att motsatsen blir tydligt bevisad är det väl bäst att inte tillhandahålla facklan bara för den sakens skull.

Till sist kan man väl uttala sig om aktien vid nuvarande nivåer, det är i nuläget inte mycket som får gå fel för att motivera denna kurs som  man för närvarande håller sett till vinstmultiplar å ena sidan men sett från andra hållet så är vinstmultiplar relativt högt värderade ganska ofta i bolaget så det är inte helt lätt att hitta en rimlig ingångsnivå, själv handlar jag ogärna ens kvalitetsbolag för mer än 15x pengen om dom inte har extrem tillväxt och mycket låg risk ett antal år framöver. PE-talet var ända nere i ~5 år 2008 för att ett par år senare vara uppe i ~50 så det pendlar mellan extremer i mellanåt syns det, nu är väl varken eller värst troligt i brådrasket men att hitta en ingång mellan 8-12 vore ju inte så tokigt, att jämföra med dagens P/E ~23 på rullande 4 kvartal och kan man nå mellan 25-30 i nästa topp så är det ju ypperligt samt att det inte vore helt utopiskt att önska sig något av dotterbolagen i utdelning efter hand med en gnutta matjord i fickan.

6 kommentarer:

 1. Bra som vanligt stolpen. Men om du kan ladda upp bilderna i högre upplösning så vore det grymt. Det är lite svårläst :).

  Mvh,
  Snåljåpen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för omdömmet. Kan nog behöva tips på något bra sätt att göra det på för jag skapar Pdf-er direkt ur Exel som jag tar ögonblicksbild på och spar i paint som .jpg men dom är ändå svårlästa och att använta extra stora bilder eller naturlig storlek gör att bloggsidan ser tokig ut istället du får gärna tipsa om en bättre approach för att få dom läsliga om du vet något sätt.

   Radera
  2. Genom att klicka på bilden och med högerknappen på musen över bilden välja att E-posta den till sig själv och i bildstorlek välja ursprunglig storlek så kan man få hem den i mail i fullt A4-sides format som är utskrivbart som Bild på helsida i liggande format. Eller helt sonika skicka mig ett mail så sänder jag över PDF-filen men både och är ju aningen omständigt så ett alternativt sätt vore ju att föredra. :-)

   Radera
 2. Vilken version har du för office?

  För 2007 och går det utmärkt att göra det direkt från Excel med ett plugin: http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=9943

  SvaraRadera
 3. Jag gör PDF-en direkt från Excel svårigheten är att visa upp den i läsbart format här på bloggen så det jag skrev ovanför här är en beskrivning hur man kan göra det ännu tydligare om det fortfarande är för svårläst då inte alla kanske är begåvade med bättre syn än jag själv, då åren stulit lite av skärpan när det blir för smått :-)

  SvaraRadera
 4. Super fina "informationsblad" du gör!

  SvaraRadera